Nyhetsbrev September 2019

News on Wheels
VI FLYTTAR CENTRALLAGRET
- OCH TRIMMAR LOGISTIKEN! 
Claudio Menchini, VD för Nordic Wheels, berättar om planerna med flytten. 
Häromdagen blev det klart att Nordic Wheels nu flyttar sitt stora centrallager från Östanvindsgatan i Karlstad, till Stockholm. News On Wheels ringer upp Claudio Menchini som är VD på Nordic Wheels för att höra mer om planerna:

Hej Claudio, vart ska lagret ta vägen? 
- Vi ska flytta det till Rosersberg strax norr om Stockholm. Samma fastighet som vårt moderbolag Nokian Tyres är placerat i. 

När sker detta? 
- Vi siktar på att vara på plats i Stockholm i början av 2020.


Och varför gör ni flytten? 
- Det finns flera bra skäl till det. Det kanske viktigaste är att vi måste ligga på topp när det gäller snabba leveranser. Det har blivit viktigare och viktigare för våra kunder och det är ju en av våra bästa konkurrensfördelar. Karlstad ligger bra till, men Stockholm ligger faktiskt ännu bättre till när det gäller närheten till transporter och logistik. Vi levererar ju redan idag på ett dygn till ca 85% av våra kunder, och nu hoppas vi kunna putsa den siffran lite. Inte minst för våra kunder i norrland. 

Och mer än det? 
- Eftersom en stor del av det vi säljer är Nokians produkter, kommer vi att få tydliga synergier genom att koordinera våra lager. Vi får helt enkelt ännu större lagerberedskap än tidigare. Det påverkar även t ex vårt it-system som kan bli kraftfullare när vi samordnar med Nokian. Allt för att kunna vara riktigt snabba och pålitliga mot våra kunder. 


Flyttar ni hela företaget? 
- Nej, företagsledning, försäljning och administration blir kvar i Karlstad. Vi ser inga strategiska fördelar av att flytta det. 

News On Wheels kommer tillbaka med fler rapporter om flytten. 

 
"NORDIC WHEELS ÄR VÅRT
FÖRSTA KOMPLEMENT!" 
David Andersson är VD för Bilvalet På Gotland
News On Wheels fick ett tips om att det finns en framgångsrik Toyota-handlare i Visby - Bilvalet på Gotland - som också är kund hos Nordic Wheels sedan något år. Vi slog en signal till David Andersson som är VD, för att kolla lite hur det står till med däckaffärerna. 


Man kan säga att Nordic Wheels kunder köper huvudsakligen på två sätt. Till nya bilar handlar det mest om kompletta vinterhjul och till begagnat är det både kompletta hjul och sommar- och vinterdäck. Hur ser det ut för er? 
- Ja, det är likadant för oss. Vi köper till både nya och begagnade bilar och jag skulle säga att det är till 80% för nya bilar. Kompletta hjul till nybil och framförallt däck till beg-bilarna.

Vi hör ofta att våra produkter - dvs tillbehör -  fungerar som lönsamhetsförstärkare i bilaffären. Gäller det för er också? 
- Generellt sett ja. Det varierar förstås en hel del mellan enklare och exklusivare modeller. Och det är bra att det är enkelt att välja och beställa, det underlättar för säljarna. 

De flesta bilföretag har idag interna kanaler för att köpa t ex vinterhjul. Hur ser du på Nordic Wheels roll parallellt med det? 
- Vi ser Nordic Wheels som första komplement. Men det är också så att vi jämför inför varje affär. Hur viktigt för kunden är det t ex med originalfälg, jämfört med en, kanske billigare, från Nordic Wheels? Och så är förstås leveranstiden viktig. 

Hur viktigt är det med snabba leveranser? 
- Det är förstås viktigt. Inte minst för mindre företag som vi, som inte har möjlighet att hålla ett eget lager aktuellt, utan är beroende av att logistiken fungerar. 

Vad kan Nordic Wheels bli bättre på? 
- Det fungerar utmärkt bra idag, men om jag får önska så skulle en konfigurator - där man kan se fälgarna på olika bilmodeller - vara ett bra tillskott på webbsidan. 
Bilvalet på Gotland: 

Bilmärken: Säljer och servar Toyota
Anläggningar:
Antal anställda: 12 personer
Antal nya bilar per år: ca 140
Antal beg bilar per år: ca 150-200
LÄS MER OM TOYOTA VISBY - BILVALET PÅ GOTLAND
När temperaturen kryper under nollstrecket och snön börjar falla, kommer frågan från dina kunder återigen som ett brev på posten: "Vilket ska JAG ha - dubbat eller odubbat?"
Du har säkert en egen uppfattning men det skadar kanske inte att  repetera några grundläggande fakta angående detta val som kan underlätta i din rekommendation till kunderna: 

VÄLJ DUBBAT OM
• du vill ha absolut bästa grepp och kortaste bromssträcka
• du kör mycket på isiga vägar - t ex i kusttrakter
• du kan acceptera att det låter lite mer från däcken


VÄLJ ODUBBAT OM 
• du kör mycket på snöiga vägar. 
• det är viktigt för dig att däcket är relativt tyst
• du inte vill vara beroende av vissa datum för av- och påsättning

Men det finns förstås mycket mer att säga i den här frågan. Vårt moderbolag Nokian Tyres har full koll på argumenten för det ena och det andra. Läs mer på deras webbplats.
 
LÄS MER OM DUBBAT OCH ODUBBAT HÄR!
FRÅN KLICK TILL LEVERANS PÅ 1 DYGN! 
Idag når våra leveranser ut till 85% av kunderna på ca ett dygn! 
När du klickar på "beställ" på Nordic Wheels webbplats, passerar först din beställning orderkontrollen. Är allt ifyllt rätt. ? Saknas någon information? Om något är oklart kontaktas kunden direkt, för att inte tappa tid. I nästa steg hamnar ordern som en "tag" på det stora lagret. Där tas den normalt om hand inom max en timme. Däck och fälg plockas från hyllorna med specialbyggda truckar och levereras till monteringen. Där monteras och balanseras ca 50 hjul per timme. 
När hjul och däck sitter ihop, förpackas varje enhet i skyddsplast och märks sedan tydligt med mottagande företag och bil. Två gånger om dagen hämtar leveransbilen vid lastkajen, för vidare befordran till en transportpartner som sköter fjärrtransporterna. (Närtransporter körs ut med egen bil)
Om transportföretaget få in varorna från Nordic Wheels före kl 18.00, är avtalet att de ska levereras till mottagaren, under följande dag. Vilket också sker, om inte några missöden sätter stopp för det. 
Välkommen att prova en leverans du också!