Nyhetsbrev Mars 2019

News on Wheels

TESTVINNAREN:
NOKIAN HAKKA BLUE 2
Nokian Hakka Blue 2, blev klar vinnare i Aftonbladets stora test av sommardäck. 
"Greppet på våt väg är mycket logiskt och däcket är lättkört. Styrningen är exakt, men inte för snabb. Understyrning är lätt att kontrollera och däcket håller i fint bak. Klarar vattenplaning mycket bra. Samma egenskaper och grepp på torr väg, däcket är fint balanserat, släpper en aning fram vid en undanmanöver, men aldrig bak."

Så skriver Aftonbladet om Nokian Hakka Blue 2, i sin stora test av sommardäck, i början av mars. Man testade en uppsättning av dimensionen 205/55 R16 och slutsatserna summerades så här: 

BRA:  Balans och våtgrepp. Klarar vattenplaning mycket bra.
DÅLIGT:  - - - - - - -


Inte så konstigt att vi är väldigt stolta att få sälja detta toppdäck och att få ingå i den framgångsrika Nokian-koncernen. 
Rekommendera Nokian Hakka Blue 2, eller något annat av Nokians populära sommardäck, till dina kunder som behöver nya, fräscha däck. 


 
LÄS MER OM HAKKA BLUE 2 - HÄR!
"ALLA VILL HA VINTERHJUL!"

Fredrik Bergström var VD för båtföretaget Nimbus Stockholm i 25 år och en välkänd profil inom båtbranschen. För några år sedan sadlade han om och började sälja svenska Westline båtar från Trollhättan. Men även mopedbilar har smugit sig in i verksamheten.

 
Fredrik Bergström säljer
vinterhjul till mopedbilarna
Fredrik, vad fick dig att börja sälja Ligier mopedbilar? Du har ju varit båtkille under många år.
- Det började med att min dotter ville ha en mopedbil - precis som sina kompisar. Jag kollade upp marknaden och mina kontakter och fick i samma veva erbjudande att bli ÅF för märket Ligier. 
 
Hur har marknaden för mopedbilar utvecklats under de senaste åren? 
- Väldigt starkt. Det är förstås till stor del en storstadsföreteelse, men många föräldrar tycker det känns bättre att barnen sitter i en liten bil i trafiken, i stället för på en mer oskyddad moped. Efterfrågan ökar hela tiden, vilket underblåses av att det tillverkas ganska få bilar. Ligier producerar t ex bara 12.000 mopedbilar per år. Det innebär att det också är ett väldigt stort tryck på begagnat. 
- En avgörande skillnad mot vanlig moped är ju också att bilen med fördel kan användas under hela året, vilket ökar intresset. 
 
När man säljer vanliga personbilar, är tillbehör och merförsäljning oftast en viktig del av affären för att få till en bra marginal. Är det likadant med mopedbilar? 
- I princip ja, men det finns tyvärr ganska få utrustningsalternativ att sälja till. Det handlar om vinterhjul, motorvärmare, airbag och baslåda. De flesta kunder är bra pålästa och vet vad dom vill ha redan när dom kommer till oss. I stort sett alla beställer vinterhjul. Och dom vill ha bra grejor. Nokians vinterdäck ligger t ex högt på önskelistan. 
- Och det är enkelt att få fram, vi får riktigt snabba leveranser från Nordic Wheels. 
 
Kör du själv mopedbil?   
- Absolut. För kortare transporter är det faktiskt suveränt. 

 
HAR DU RÅKAT UT FÖR  
VATTENPLANING?
Sommardäck ska inte bara klara höga farter och tuffa inbromsningar, de ska även fungera bra när det regnar. Okontrollerad vattenplaning är ju inget man gärna vill vara med om.  
Har DU fått överraskande vattenplaning nån gång?
Anders Warnestad
vVD, Marknadschef, Wafab Bil i Karlstad
- Ja det har ju hänt. Det kan komma och försvinna lika snabbt. Jag kör ju mest med ganska nya däck, men det kan faktiskt hända ändå. 
Göran Gross
VD, Dyvik Marina
 - Ja det har jag faktiskt. Och det var en riktigt obehaglig upplevelse. Inte alls lika trevlig som planing på sjön. Det lärde mig att alltid ha bra däck, som inte heller ska vara alltför breda. 

 
Morgan Johansson
Säljare, Bil & Motor i Vetlanda
- Ja, absolut, det har hänt. Det känns verkligen just ”okontrollerat”. Och det är ingen trevlig upplevelse. Men varar bara några sekunder innan antispinnsystemet griper in.  
 
Lars Lindeberg, försäljningsansvarig
Alli förarutveckling / BMW Driving Experience
- Ja, mer än en gång. Det är en otäck upplevelse eftersom man inte har något väggrepp alls. Till och med sämre än på is. Det är bara att försöka styra mjukt till den del av vägen som verkar torrare. Tyvärr är hjulspåren i många av våra vägar en tydlig orsak till att vattenplaning kan uppstå.