Nyhetsbrev Maj 2018

News on Wheels
ULRICA SÖDERSTRÖM,
VD NOKIAN TYRES SWEDEN
- OM FRAMTIDEN! 
Ulrica Söderström är VD för Nokian Tyres Sweden.
En stor del av däcken som köps hos Nordic Wheels, kommer ju från koncernmodern Nokian Tyres. News On Wheels undrade lite hur man ser på framtiden hos en av de mest kända däcktillverkarna, så vi ringde upp Ulrica Söderström som är VD för Nokian Tyres Sweden, för att höra lite hur hon och hennes team tänker om framtiden på däckfronten. 
 
Hej Ulrica! Hur ser ni på framtiden? Vilka är t ex vinnare om tio år - dubbat eller dubbfritt? 
- Vi är rätt säkra på att de dubbfria däcken kommer att ta över mer och mer. Idag är försäljningen ca 60-40 till dubbarnas fördel. Om tio år tror jag att det är det omvända förhållandet som gäller, utvecklingen går ju framåt och gör de dubbfria däcken bättre och bättre. Men större andel dubbfria däck ställer också högre krav på vinterunderhåll av våra vägar, eftersom dubbarna ruggar upp isen, så att de odubbade får bättre grepp.
 
Kommer självkörande bilar att behöva vinterhjul? 
- Ja, definitivt. Däcken är - både i dagens och i de kommande självkörande bilarna - den enda kontakten mellan bilen och vägbanan, vilket ställer fortsatt höga krav på däck efter väglag. - Självklart behöver en självkörande bil också ha bra väggrepp, t ex i kurvor och vid inbromsning. 
 
När blir ni lika framgångsrika på sommardäck som ni är med vinterdäck? 
- Om man tänker på att vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta faktiskt lanserades redan 1936 och att varumärket under den tiden har hunnit bli riktigt känt och väldigt populärt, kanske det kan ta ytterligare några år innan vi har nått lika höga andelar och volymer med våra sommardäck. Men vi är på god väg. 
Nokians fokus är miljö, kvalitet och säkerhet. Något som ligger i tiden och dessutom håller i längden. 
 
Nokian jobbar ju både med att minska däckens rullmotstånd och att miljöanpassa produktionen. Vilket är viktigast för miljön på sikt? 
- Egentligen är båda lika viktiga. Många däcktillverkare arbetar sedan länge aktivt med att minska miljöpåverkan i produktionen, så jag tror att den största möjligheten till ytterligare förbättringar idag finns inom området minskat rullmotstånd.
- Vi har ett omfattande forsknings- och utvecklingsarbete både för gummiblandningar och däckkonstruktioner, som fokuserar just på att minska rullmotstånd och därmed bränsleförbrukning. Det gynnar ju inte bara bensin- och dieselbilar utan faktiskt också elbilar som verkligen vill hushålla med det som finns i batterierna. 

 
Läs mer om Nokian Tyres här!
  EN FRÅGA
- FYRA SVAR

News On Wheels frågar fyra personer i motorbranschen om ett aktuellt ämne.
Vissa bilister kör med odubbade vinterdäck även på sommaren. Det ger sämre vägegenskaper, bl a avsevärt längre bromssträcka. 
Borde vinterdäck förbjudas på sommaren? 
Mikael Lidman
VD Fordhandlareföreningen

- Ja, jag tycker det är rimligt att lagstifta om det, bl a utifrån ett säkerhetsperspektiv. Och därmed gifta ihop sommarperioden med befintliga vinterregler. 
 
Patrik Dahlenlund
Regionchef, Citroen Sverige
- Ja absolut! Med tanke på myndigheternas nollvision om dödsolyckor är det konstigt att man inte redan förbjudit vinterdäck på sommaren. Man ökar trafiksäkerheten med allt från alkolås till vägbeläggningar, men det här har man ännu inte gjort något åt.
Daniel Hägglund,
VD Hägglund & Co
- Ja, på samma sätt som det är lag på vinterdäck, borde det också vara lag på sommardäck. Bortsett från sämre väghållning och ekonomi, är det ju en säkerhetsfråga som också påverkar övriga trafikanter. Jag tänker då på både bromssträcka och vattenplaning.
Walter Karens
VD MrCAP

- Det är ju inte lämpligt att använda odubbade däck på sommaren av flera orsaker än bromssträckan. Jag tänker t ex också på sämre väghållning och bränsleekonomi. Det är säkert bättre med bra vinterdäck än dåliga sommardäck, men kanske är det dags för en sommardäckslag och större krav på profildjup?

VI HAR HJULEN TILL SLÄPVAGNARNA!
Det finns över en miljon registrerade släpvagnar och trailers som rullar i Sverige. 
Nordic Wheels levererar inte däck och hjul enbart till personbilar och lätta lastbilar. En stor marknad är alla de släpvagnar och trailers av olika slag som rullar på vägarna. Många av dem skulle må bra av en omgång nya däck. 
Hos oss finns både däck och kompletta hjul till de flesta märken av släpvagnar och trailers på den svenska marknaden. 
Ta tillfället till extraförsäljning och tänk på möjligheterna i den stora "efter-marknaden". :-) 

 

GÖR ETT GUMMIFYND! 
När du är inne på vår webbshop kan du passa på att ta en koll på vår nya avdelning "Utförsäljning". Där har vi samlat lite udda dimensioner och det som troligen ska utgå ur sortimentet.
Här kan du göra riktiga fynd för dina kunder.